Există numeroase afecțiuni care îți pot afecta sănătatea dinților tăi, iar una dintre cele mai răspândite este paradontoza. Ȋn fazele incipiente această boală a gingiilor poate fi tratată, dar cu cât avansează este posibilă doar încetinirea bolii. Conform unor studii, unul din trei pacienți care suferă de paradontoză ajunge în final să își piardă dinții, acest lucru fiind stadiul cel mai avansat al bolii. Prin urmare, tratamentul în cazul paradontozei este obligatoriu, și cu cât tratamentul este început într-o fază mai puțin avansată a bolii, cu atât rezultatele sunt mai eficiente.

 

Care sunt cauzele care duc la paradontoză?

Atunci când discutăm despre paradontoză trebuie să știm că există mai multe cauze care generază această afecțiune a gingiilor. Una dintre cele mai frecvente cauze o reprezintă igiena orală deficitară care înseamnă faptul că periajul dinților nu este constant sau este realizat necorespunzător. O altă cauză o poate reprezenta fumatul, acest obicei fiind foarte nociv pentru sănătatea dinților și a cavității bucale. O serie de medicamente pot afecta de asemenea sănătatea gingiilor și pot fi cauza pentru apariția paradontozei, iar o altă cauză majoră în apariția paradontozei o reprezintă anumite boli cronice, precum bolile cardiovasculare sau diabetul. Fie că sunt cauze singulare, fie că aceste cauze se pot aduna, oricare dintre acestea pot reprezenta elemente de favorabilitate în apariția paradontozei.

 

Etape ale tratamentului paradontozei

Ȋn funcție de gradul de avansare al paradontozei, tratamentul poate fi non-invaziv sau invaziv, adică nechirurgical sau chirurgical. Dacă boala paradontală nu este foarte avansată, atunci se va opta doar pentru prima etapă a tratamentului, și anume tratament nechirurgical. Dacă în schimb boala este avansată, atunci este necesară o intervenție chirurgicală. Totuși trebuie spus că există o variantă modernă a tratamentului prin care rezultatele sunt asemănătoare cu cele ale tratamentului chirurgical clasic, dar tratamentul este minim invaziv, iar această variantă este tratament paradontoza laser.

 

Tratament paradontoza laser

Pacienții care au aflat că au nevoie de tratament paradontoza chirurgical trebuie să știe că pot beneficia de o tehnică minim invazivă și cu rezultate dintre cele mai bune. Tehnica modernă de tratament paradontoza laser implică curățarea eficientă a bacteriilor din zona pungilor paradontale, urmată de refacerea gingiei și în final regenerarea marginii gingivale fără a lăsa cicatrici. Mai mult decât atât, laserul are rolul de a crea condițiile optime astfel încât gingia să se lipească la loc de dinte. Un aspect foarte important de menționat este că tehnica laser poate fi folosită și în fazele incipiente de tratament împotriva paradontozei, atunci când se apelează la tratamente nechirurgicale.

 

Paradontoza tratament naturist

Ȋn cazul în care paradontoza nu a avansat la un grad foarte ridicat, atunci poți să iei în considerare și posibilitatea de a apela la un tratament naturist. Ca și elemente naturale ce pot fi folosite în tratamentul paradontozei putem aminti consumul de banane, de castravete sau a sucurilor de lămâie și morcovi. Uleiurile de măsline și susan reprezintă o altă variantă naturală de tratament împotriva paradontozei. Tinctura de propolis sau ceaiul de mușețel pot fi de asemenea leacuri pentru tratarea paradontozei.

 

Indiferent de tratamentul ales, este important să nu lași boala paradontală să avanseze. Cu cât intervii mai din timp, cu atât rezultatele sunt mai vizibile.