Efectuarea procedurilor medicale in conditii de asepsie si antisepsie este o conditie de baza pentru a asigura corectitudinea actului medical. Astfel, datorita multitudinii de componente ce iau parte la indeplinirea acestuia, si modalitatile de a efectua sterilizarea corespunzatoare s-au diversificat de-a lungul timpului, ajungandu-se la formarea unui set de reglementari precise care recomanda fiecare substanta in parte, pe baza proprietatilor ei chimice.

In timp ce instrumentarul medical ce este folosit in cadrul procedurilor chirurgicale din spitale beneficiaza de tehnici speciale de prelucrare, gama de solutii medicale pentru uz in ambulator sau chiar acasa este mult mai variata si, in acelasi timp, este asociata cu instrumentar de unica folosinta. In ceea ce priveste administrarea interna, putem apela la compusii naturali ca apa de mare in cazul afectarii mucoasei nazale, sau a compusilor emolienti precum glicerina boraxata cu nistatina, pentru zona bucala.

Cum alegem solutia corecta in functie de zona ce trebuie dezinfectata

In ceea ce priveste toaletarea plagilor si a leziunilor ce nu necesita adresarea catre un serviciu specializat, alegerea solutiei potrivite se face predominant in functie de zona afectata dar si de gradul de afectare. Avand in vedere faptul ca simpla dezinfectare cu alcool nu este intotdeauna indicata datorita disconfortului creat odata ce ia contact cu orice rana deschisa, alternativele pe baza de iod sau apa oxigenata sunt preferate pentru actiunea eficienta dar si pentru faptul ca nu produc uscarea excesiva a tegumentului.

Inainte de a efectua orice fel de procedura ce implica solutii medicale este importanta spalarea mainilor, actiune ce va fi repetata si dupa toaletarea leziunii. In functie de modalitatea in care rana s-a produs, un eventual consult efectuat de un cadru medical poate fi necesara, indeosebi daca observam semne si simptome precum febra, inrosirea si umflarea zonei sau formarea unei colectii purulente in jurul acesteia.

Cum tratam leziunile mucoasei

In ceea ce priveste leziunile interne ce pot fi observate de catre persoana in cauza, diagnosticul de certitudine va trebui sa fie stabilit doar de catre doctor, deoarece de cele mai multe ori acestea sunt manifestari ale unei patologii preexistente. In acest context, tratamentul poate fi administrat de multe ori atat in ambulatoriu cat si la domniciliu, cu conditia respectarii regulilor de aplicare al acestuia. Una din afectiunile ce prezinta dificultati din punct de vedere al tratamentului este afectarea mucoasei bucale.

Datorita faptului ca aceasta reprezinta calea principala de alimentare, administrarea oricarei solutii se va face cu precautie deoarece aceasta va fi ingerata in mod inevitabil. Un medicament sigur din acest punct de vedere este glicerina boraxata cu nistatina, solutie ce poate fi administrata prin badijonaj de mai multe ori pe zi. Actiunea antiseptica, antimicrobiana si antibiotica este potrivita atat pentru leziuni simple ca aftele, cat si in cazul micozelor bucale. Astfel, efectul emolient al glicerinei are efect de reducere a disconfortului in timp ce nistatina trateaza agentul cauzator al unei eventuale micoze.