Celule stem sunt cele care au abilitatea unica de a se dezvolta in alte tipuri de celule in ogranism si se asteapta ca pe viitor acestea sa fie folosite pentru inlocuirea celulelor sau tesuturilor distruse sau pierdute in urma anumitor afectiuni. Astfel, cei interesati sa afle mai multe despre acestea, in primul rand, trebuie sa stie ca organismul nostru este alcatuit din mai multe tipuri de celule, iar majoritatea au cate o functie particulara, pe cand cele stem au capacitatea de a obtine mai multe functii si aduc niste proprietati foarte importante. In primul rand, acestea se pot diviza la nesfarsit pentru a produce celule noi si, in al doilea rand, isi modifica rolurile in functie de nevoi.

Diferite tipuri

Si celulele stem pot fi de mai multe tipuri, cele mai importante fiind cele adulte, cele embrionare si cele pluripotent induse, bineinteles, fiecare dintre acestea avand diferite proprietati. Asadar, cele adulte suplimenteaza celulele noi pe masura ce organismul se dezvolta, astfel incat cele afectate sa fie inlocuite, insa sunt pot fi transformate doar in anumite tipuri de celule in functie de fiecare caz. In acelasi timp, cele embrionare sunt mai „versatile”, in sensul ca pot fi transformate in oricare alta celula din organism si favorizeaza dezvoltarea acestora. Nu in ultimul rand, cele pluripotent induse sunt special concepute in laborator de catre oamenii de stiinta prin preluarea unor celule adulte obisnuite care sunt „reprogramate” pentru a deveni stem.

Cand se folosesc

Celulele stem sunt utile in mai multe situatii, in primul rand pentru studierea lor intrucat pot ajuta la determinarea mai multor solutii pentru a trata diferite afectiuni si, bineinteles, in prezent acestea sunt utile ca forma de tratament in cazul circa 80 de boli pentru ca ajuta la inlocuirea celulelor afectate din organism, care in alte conditii nu mai pot fi reproduse.

Cercetare

Cercetarile cu privire la proprietatile celulelor stem duc la obtinerea mai multor informatii, precum intelegerea modului de dezvoltare si functionare a organismului nostru, insa se cauta constant si noi modalitati prin care aceste celule pot inlocui si alte tesuturi din corp pierdute. De asemenea, se poate afla mai multe despre modul in care celulele sunt specializate pe anumite functii in organism si ce se poate intampla atunci cand acest proces este dat peste cap de prezenta unor afectiuni. Nu in ultimul rand, daca oamenii de stiinta vor intelege mai bine modul de dezvoltare al celulelor stem, urmeaza sa ajunga si la solutii pentru reproducerea anumitor celule, tesuturi si organe, fapt care ar revolutiona medicina. Chiar si la ora actuala pot fi dezvoltate celule si organe care sunt studiate, pentru a se determina reactiile acestora la diferite tipuri de tratament, astfel ca in viitor asigurarea sanatatii va fi mult mai diferita.