Crezi ca a venit momentul sa inlocuiesti anvelopele masinii tale intrucat ai observat ca nu mai sunt deloc eficiente? Statisticile arata ca majoritatea soferilor nu stiu cum sa aleaga anvelopele potrivite si de cele mai multe ori iau decizia in functie de preturi, si nu dupa performante asa cum ar trebui. Totusi, in primul rand trebuie sa se apeleze la un magazin cu anvelope unde raportul calitate – pret sa fie unul ideal, iar daca activitatea se desfasoara online, cu atat mai bine, intrucat ajungi sa faci economii considerabile de timp.

Distanta de franare

Anvelopele sunt cele care fac legatura dintre autoturism si asfalt, motiv pentru care trebuie sa fie cat mai eficiente, astfel incat distanta de franare sa fie cat mai mica. Bineinteles, cele mai ieftine nu reusesc sa obtina o astfel de performanta, dar exista mai multe criterii de care ar trebui sa se tina cont. Durabilitatea este foarte importanta, intrucat nimeni nu isi doreste ca anvelopele sa se uzeze rapid, ci acestea trebuie sa se pastreze in conditii optime de-a lungul timpului.

Un set de anvelope de calitate va ajuta si la reducerea consumului de combustibil, existand o clasificare speciala in acest sens, performanta care nu poate fi obtinuta de anvelopele cele mai ieftine. Cu alte cuvinte, diferenta de pret poate fi amortizata de-a lungul timpului prin economiile aduse, iar putini soferi pun problema in acest fel. Conteaza si nevoile fiecaruia, intrucat in anumite conditii sunt preferate anvelopele care sunt mai rezistente la viteze mari si care propun un indice de sarcina mai ridicat, iar pe toate le vei gasi la un magazin cu anvelope. Nu in ultimul rand, conteaza confortul de care se bucura soferii, intrucat acestia trebuie sa aiba parte de cele mai bune conditii la volan, iar cauciucurile pot influenta foarte mult din acest punct de vedere.

In functie de sezon

Bineinteles, anvelopele trebuie sa fie alese in functie de sezon, adica de vara sau de iarna, cele doua sezoane principale de care avem parte in Romania. Cu toate ca nu exista o lege stricta in acest sens, astfel ca soferii se bucura de libertatea de a alege, se recomanda ca atunci cand temperaturile scad sub 7 grade, autoturismele sa fie echipate cu anvelope de iarna, intrucat cele de vara incep sa isi piarda din eficienta. La randul lor, cele de iarna nu pot fi folosite vara pentru ca nu sunt deloc eficiente si duc la scaderea considerabila a performantelor.

De evitat

In schimb, se recomanda sa fie evitate cu orice pret anvelopele all season care sunt alese adesea se catre soferi intrucat prin intermediul lor nu mai sunt nevoiti sa inlocuiasca cauciucurile de doua ori pe an, dar performantele sunt minime atat vara, cat si iarna.