Ce este exudatul faringian

Exudatul faringian este o examinare cu ajutorul căreia se identifică bacteriile fungice sau virale prezente în zona nazofaringiana. Cu ajutorul acestei culturi se pot identifica parametri foarte importanți: microorganismele care duc la apariția infecțiilor acute și/sau cronice (amigdalită, sinuzită, laringită) și microorganismele răspunzătoare de infecțiile prezente la patologiile tumorale nazale și faringo-laringiene. Extrudatul faringian poate stabili și care sunt persoanele purtătoare de anumite infecții, dar care nu au simptome.

Această analiză microbiologică este una obligatorie la intrarea copiilor mici în colectivitate, iar uneori se cere și la locul de muncă.

Ce virusuri determină infecțiile bacteriene ale tractului respirator

De cele mai multe ori, aceste infecții sunt cauzate de: streptococul betahemolitic de grup A, arcanobacterium haemolyticus, staphylococcus aureus, Fusobacterium spp, Bacteroides, Streptococii beta-hemolitici de grup C si G, Neisseria gonorrhoeae sau Corynebacterium diphteriae. Sunt denumiri mai alambicate, dar medicul îți va explica exact cum stau lucrurile, pentru a înțelege totul cât mai bine.

Cum se efectuează exudatul faringian

Exudatul faringian se recoltează de preferință dimineața, deoarece atunci concentrația microbiană este mai mare și prin faringe nu au trecut încă alimente sau lichide. Analiza se face așadar pe stomacul gol, fără a consuma nici măcar apa. Pacientul nu trebuie să se spele pe dinți în dimineața respectivă sau să folosească produse cosmetice destinate igienei orale.

Recoltarea în sine este puțin mai neplăcută, dar nu este nimic dureros. Un recoltor sub forma unui băț mai lung și subțire, care are în capăt un tampon de vată. Acesta se introduce în cavitatea bucală, se apasă pe limbă cu ajutorul unei spatule și astfel se recoltează prin ușoară presiune asupra mucoasei faringiene materialul dorit.

Când se recomandă exudatul faringian

Este important să se efectueze o astfel de analiză atunci când apar simptome precum: febră, cefalee, disfagie, greață și vărsături, pentru a se stabili dacă este vorba de o infecție virală sau bacteriană, deoarece la cele virale nu se efectuează tratament cu antibiotic.

Totodată este important să mergi la medic la timp, deoarece fiecare infecție netratată în mod corespunzător poate duce la complicații foarte grave.

Când se recomandă antibiograma

Dacă infecția nu este una virală, ci bacteriană, atunci trebuie tratată cu antibiotice. Unele persoane sunt rezistente la anumite substanțe din antibiotice, motiv pentru care tratamentul poate fi unul ineficient. Pentru a acționa într-un mod mai sigur, se realizează o antibiogramă și astfel medicul va ști exact ce antibiotice să îți prescrie sau nu.

Dacă vrei să ai parte de o experiență cât mai plăcută și rezultatele să fie cât mai corecte, alege un laborator serios, cu aparatură de ultimă tehnologie și cu specialiști care știu să preleveze probele în cele mai bune condiții și apoi să le interpreteze cât mai acurat.