Valencia este tărâmul florilor, al luminii şi al dragostei, toate femeile au culoarea trandafirilor. Aşa zice un celebru cântec. De altfel se află pe Costa Alzahar (a florilor de portocal).

Un City Break în martie, când are loc festivalul Las Fallas, este o experienţă unică. Şi farmecul este a cunoaşte din timp pregătirile pentru parada în care se ard creaţiile uriaşe ce reproduc diferite figuri şi personaje.

Cinci zile şi cinci nopţi, între 15 şi 19 martie, este o continuă petrecere în stradă. Sunt procesiuni de toate felurile, religioase, istorice, amuzante. Artificii fără încetare şi totul se încheie cu aprinderea în piţă a acelor construcţii, fallas.

La Tomatina este o altă tradiţie a Valenciei, celebra bătaie cu roşii, în ultima miercuri de august, în timpul festivalului localităţii Bunol (lângă Valencia). Pornit dintr-o întâmplare nervoasă, an după an repetată în glumă, bătaia cu roşii a devenit un moment important în viaţa comunităţii şi o atracţie turistică internaţională.

valencia

Atracţia poate fi şi cursa de formula 1, ori pur şi simplu o plimbare şi degustarea tradiţionalei mâncări paella.

Iar cuceritor definitiv a devenit Oraşul Artelor şi Ştiinţelor, o creaţie uimitoare a unui arhitect local, Calatrava. Construit într-o manieră de avangardă în valea secată a unui râu mutat în afara Valenciei, oferă mai multe teme de amuzament şi educative. Pe de-o parte sunt reproduse elemente din ştiinţă, transpuse în practică, elemente de tehnologie, la scară, prin care vizitatorii pot întelege ştiinţa, percep mai bine cum funcţionează şi cum interacţionează cu viaţa noastră. Totul ca un joc într-un spaţiu de forma scheletului de dinozaur. Hemisferic este în formă de ochi este un planetariu uriaş. Oceanografic este un acvariu uriaş, în formă de nufăr. Apoi avem Palatul Artelor Regina Sofia.

Sunt numeroase creaţii artistice şi în exterior (Navarro, Yoko Ono, Abad), există o agora pentru concerte sau alte evenimente de amploare.

Desigur că Valencia înseamnă şi isoria de piatră şi a atâtor alte creaţii.

Un City Break îl cheamă pe altul.