care are loc dezvoltarea sarcina pe săptămâni.

Clubul Bebelușilor vă dă șansa să vă abonați săptămânal la buletinul nostru informativ despre sarcina pe săptămâni, pentru a vedea modificările legate de sarcină și actualizările despre dezvoltarea bebelușului, notificându-vă pe e-mail.

De ce este important să urmărim sarcina pe săptămâni? Haideți să aflăm împreună!

Luna 1 – Săptămâna 1-4

După ce un ovul a fost fertilizat și se implantează în mucoasa uterului, în jurul lui se dezvoltă un strat protector, iar acesta devine stratul amniotic și va reține lichidul amniotic și va amortiza embrionul. În această lună se formează și placenta . Acest lucru va aduce hrană și sprijin copilului de la mamă.

Fața și ochii încep să se dezvolte, iar inima începe să bată. Până la sfârșitul celei de-a 4-a săptămâni, copilul tău va fi puțin mai mic decât un bob de orez.

Luna 2 – Săptămâna 5-9

La două luni de sarcină, fața bebelușului tău își continuă dezvoltarea. Organe precum creierul, organele senzoriale și tractul digestiv încep să prindă contur. Cartilajul din embrion începe să fie înlocuit cu os. După aproximativ 6 săptămâni, bătăile inimii bebelușului tău pot fi detectate cu o ecografie.

Luna 3 – Săptămâna 10-14

Membrele, precum și mâinile, picioarele, degetele de la mâini și de la picioare devin bine dezvoltate. Unghiile de la mâini și de la picioare încep să se formeze. Urechile și dinții externi își încep dezvoltarea. Deși organele de reproducere au început să se formeze, ele nu pot fi încă determinate pe o ecografie. Până la sfârșitul celei de-a 3-a luni, copilul tău este complet format. După a 3-a lună de dezvoltare, șansa de avort spontan scade considerabil.

Luna 4 – Săptămâna 15-19

Părul, pleoapele, genele și unghiile devin bine dezvoltate. Bătăile inimii sunt acum ușor de auzit printr-un instrument Doppler. Dinții devin mai denși, iar bebelușul începe să se întindă, să caște și să facă alte mișcări. Organele de reproducere sunt acum vizibile la ecografie.

Aceasta este luna în care sistemul lui nervos se dezvoltă. Sistemul lor reproductiv se dezvoltă pe deplin, ceea ce înseamnă că medicul dumneavoastră vă poate spune dacă aveți o fată sau un băiat prin ecografie.

Luna 5 – Săptămâna 20-24

Luna aceasta s-ar putea să începi să simți cum copilul se mișcă. Creșterea părului continuă pe capul și corpul copilului. Dacă copilul dumneavoastră se naște prematur după a 23-a săptămână, el sau ea va fi ținut sub supravegherile medicilor pentru o șansă mai mare de supraviețuire.

Luna 6 – Săptămâna 25-30

Pielea este încă translucidă, dar roșiatică și ridată. Amprentele lui sau ale degetelor de la picioare devin bine dezvoltate. Pleoapele bebelușului se desfac, iar ochii pot fi deschiși. Bebelușul dumneavoastră va răspunde la stimuli externi, cum ar fi sunete, crescându-și pulsul sau mișcându-se.

Luna 7 – Săptămâna 26-29

În această lună, copilul tău va continua să crească și să dezvolte organele și sistemele existente. În această etapă, auzul este pe deplin dezvoltat. El sau ea va reacționa la sunet, durere și lumină și adesea își schimbă poziția. Cantitatea de lichid amniotic care amortizează copilul începe să scadă pe măsură ce copilul crește. Dacă se naște prematur după săptămâna 27, copilul tău are șanse mai mari de supraviețuire.

Luna 8 – Săptămâna 30-34

Bebelușul continuă să se maturizeze în această lună, experimentând o dezvoltare rapidă a creierului. Copilul poate vedea în acest stadiu și va începe să lovească mai mult. Majoritatea organelor și sistemelor interne sunt complet dezvoltate, dar plămânii au nevoie încă de timp pentru a se maturiza.

Luna 9 – Săptămâna 35-40+

Plămânii devin maturi în acest timp în pregătirea pentru naștere. Reflexele devin mai coordonate, permițându-i copilului să răspundă la sunete, să clipească, să apuce și să întoarcă capul. Copilul se poate mișca mai puțin în ultimele săptămâni și se va muta într-o poziție de naștere, cu capul în jos lângă canalul care poate declanșa nașterea.