Pentru o viață sănătoasă, nu abandonați consumul de fructe și legume, iar dacă nu sunteți iubitori de verdețuri, ar trebui să începeți un nou stil de viață. Legumele sunt la îndemâna tuturor și, pe cât de vii par, pe atât de sănătoase sunt, datorită unui conținut scăzut în calorii, dar bogat în vitamine, minerale și fibre. Mai mult decât atât, de-a lungul timpului, acestea și-au dovedit eficiența în combaterea anumitor boli, cum ar fi inflamația.

Jurnaliștii de la Thelife.ro au făcut un top 3 al celor mai sănătoase legume. Se găsesc în orice bucătărie, iar beneficiile oferite sunt cu mult mai multe decât ai crede. Pe locul trei este situat spanacul, datorită profilului său nutritiv care asigură necesarul zilnic de vitamina A și vitamina K. Totodată, frunzele sale sunt bogate în două tipuri de antioxidanți, cunoscuți sub denumirea de beta-caroten și luteină, care ajută la combaterea celulelor canceroase. În plus, spanacul poate scădea tensiunea arterială.

Pe locul doi se situează morcovul, o sursă bogată în vitamina A, oferind aproximativ jumătate din necesarul zilnic. La fel ca spanacul, morcovul conține același pachet de antioxidanți care conferă atât culoarea portocaliu, cât și protecție împotriva afecțiunilor canceroase. Mai mult decât atât, consumul de morcovi poate reduce riscul de cancer pulmonar, oferind, de asemenea, un conținut bogat în vitamina C, vitamina K și potasiu. 

În topul listei se află broccoli, un compus vegetal bogat în sulf, cunoscut sub numele de glucozinolat, un constituent care reduce dimensiunea și numărul celulelor canceroase la sân. O dietă bazată pe broccoli poate ajuta și la prevenirea altor tipuri de boli cronice. De asemenea, broccoli este o legumă bogată în substanțe nutritive, oferind mai multă vitamina K decât necesarul zilnic, vitamina C, folat, mangan și potasiu.

Legumele sunt esențiale pentru o viață sănătoasă, indiferent de modul de preparare. Nutriționiștii recomandă consumul acestora atât în stare crudă, cât și preparate la diferite temperaturi. Evitați, în schimb, gătitul în ulei de floarea soarelui și consumul acestora după ce au fost depozitate zile la rând într-un spațiu închis. Consumați-le parapete pentru a beneficia de toate substanțele nutritive.