Astazi am vizitat gradina zoologica din Targu Mures, cea mai intinsa ca suprafata din tara si dupa spusele multora si cea mai frumoasa si bine amenajata. Doresc sa va impartasesc cateva cuvinte despre cum am perceput eu aceasta gradina zoologica si despre cum este ea pretabila vizitarii in orice anotimp.

Astfel am ajuns astazi, o zi de noiembrie relativ inchisa si mohorata. Trebuie sa va spun totusi ca nu sunt la prima vizita, pentru ca cea anterioara fusese tot anul acesta in iulie. Sigur ca sezonul conteaza cat de cat, pentru ca toate chioscurile de street food care sunt asezate pe pietonala care duce direct la gradina erau deschise in vara, dar chiar si asa, toamna gasim suficiente chioscuri cu preparate unde sa ne potolim foamea. In fine, sa lasam amanuntele si sa va spun mai exact ce m-a impresionat.

In primul rand ar fi suprafata foarte mare pe care sunt dispuse teritoriile animalelor. Doar in strainatate am mai vazut suprafete atat de generos dimensionate, bine ingrijite si usor accesibile copiilor. Ca tot am adus vorba de accesibilitate, elementele de securitate pentru vizitatori mi s-au parut atat de bine pozitionate incat toti vizitatorii, chiar si cei mai mici de varsta, de fapt chiar cei mai interesati vizitatori de altfel, sunt bineveniti sa admire animalele.

Un alt aspect laudabil mi s-a parut a fi curatenia impecabila in interiorul incintei, buna dotare cu puncte de accesibilitate pentru vizitatori, cum ar fi banci de relaxare, toalete curate, locuri de joaca pentru copii si multiplele posibilitati de a gasi o gustare de calitate, precum sandvisuri din ingrediente naturale, inghetata artizanala, desigur fara chimicale precum cele uzuale din comert sau puncte cu sucuri proaspete de fructe precum portocale, mere sau mix de fructe de padure.

Un alt lucru demn de luat in seama ar fi faptul ca fiecare spatiu cu specii de animale este foate bine semnalizat, delimitat si informatiile afisate de obicei pe o placuta minuscula aici sunt afisate pe panouri generoase , informatiile sunt clar structurate si sunt prezentate in mai multe limbi straine. Ca lingvist de profesie, pot sa spun totusi ca m-a uimit corectitudinea textelor in limbile straine. Mai tarziu am aflat si secretul si anume faptul ca administratia gradinii zoologice a apelat la serviciile profesionale ale unui birou de traduceri autorizate pentru a oferi acuratete informatiilor in limbile straine afisate pe panouri.

Nu in ultimul rand, ca tot vorbeam de limbi straine, m-am bucurat sa aud in jurul meu vorbite atatea limbi straine, semnal ca vizitatorii din strainatate nu sunt putini. Chiar si in noiembrie, cand practic sezonul estival este dus, am vazut turisti vorbind franceza, germana, engleza, maghiara, olandeza, rusa si chiar limbi din tari indepartate precum chineza, zulu si spaniola cu accent de America Latina, semn ca gradina zoologica din Targu Mures déjà atrage si turisti din sfera internationala. Sper ca cele de mai sus v-au facut si pe voi curiosi de atractivitatea acestui spatiu de relaxare si veti veni din toate colturile Romaniei in vizita.