Vorbim despre o tehnică de marketing online ce constă în obținerea de link-uri externe către un site web, cu scopul de a-i crește autoritatea și vizibilitatea în motoarele de căutare. Această practică importantă din suita serviciilor SEO a apărut odată cu dezvoltarea motoarelor de căutare, care au început să utilizeze link-urile externe ca un factor de clasare și relevanță pentru site-uri.

Primele motoare de căutare au început să apară la sfârșitul anilor ’90, iar Google, considerat cel mai utilizat în prezent, a fost lansat în 1998. Încă de la început, platforma a acordat o importanță deosebită link-urilor externe în algoritmul său de clasare, considerând că un backlink reprezintă un fel de vot de încredere și recomandare pentru acel site.

În timp, serviciile de link building au devenit o tactică populară în marketingul online, deoarece poate ajuta la creșterea traficului organic și a autorității unui domeniu, fără a necesita investiții mari în publicitate plătită. Obținerea de backlink-uri calitative sporește vizibilitatea și credibilitatea site-ului tău, ceea ce duce la o creștere a traficului și a conversiilor.

Cu toate că link building-ul este o practică extrem de populară, este important să reții că nu toate link-urile au aceeași calitate. Pentru a beneficia de toate avantajele, trebuie să obții backlink-uri de la site-uri cu o autoritate relevantă.

Cum trebuie să arate un plan de link building realizat profesional?

Pentru a obține rezultate cât mai repede, un plan de link building realizat profesional ar trebui să includă următoarele elemente:

Auditul site-ului: Înainte de a începe să construiești link-uri, trebuie să înțelegi starea actuală a site-ului tău. Analizează structura, conținutul și performanțele sale în motoarele de căutare ca să știi de unde pornești.

Analiza concurenței: O analiză a site-urilor concurente te poate ajuta să identifici strategii și tehnici de link building care funcționează. Acest lucru îți poate oferi o idee mai clară despre ce tipuri de link-uri trebui să obții pentru a crește vizibilitatea și autoritatea site-ului tău.

Identificarea de oportunități de link building: În acest stadiu, agenția de marketing ar trebui să identifice oportunități de link building relevante pentru site-ul tău: forumuri, bloguri sau alte surse relevante care ar putea oferi backlink-uri de calitate.

Planul de acțiune: Agenția ar trebui să îți ofere un plan de acțiune detaliat pentru obținerea de backlink-uri. Planul ar trebui să includă o descriere a tacticii implementate, precum și o listă a site-urilor și resurselor de la care se va încerca să se obțină link-uri.

Monitorizarea și raportarea: În timp ce campania de link building este în desfășurare, agenția ar trebui să monitorizeze performanța și să raporteze în mod regulat rezultatele. Acest lucru îți poate oferi o idee mai clară despre ce a funcționat și ce nu a funcționat, astfel încât strategia să fie ajustată în consecință.